Кирил е филологическият гений, а Методий е организаторът, който се

...
 Кирил е филологическият гений, а Методий е организаторът, който се
Коментари Харесай

Тони Николов: Кирил е филологическият гений, а Методий - организаторът

 

„ Кирил е филологическият талант, а Методий е уредникът, който се замонашва първи, който отива в манастира Полихрон - на територията на днешна Турция “.

Това разяснява на 24 май Тони Николов - публицист, публицист и мъдрец. В днешния ден той произнесе слово пред Националната библиотека.

Тони Николов уточни, че става въпрос за желанието не на българския княз Борис, а на великоморавския княз Ростислав, тъй като неговите жители не разбирали Светото писание и имало потребност от славянска тирада, от нови букви.

 Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)  Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий 2 мин. Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий  Времето на празничния 24 май – без кодове 2 мин. Времето на празничния 24 май – без кодове  Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Километрични опашки на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата – Промахон “ (СНИМКИ и ВИДЕО)  4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. 4 жертви и доста ранени при сриване на постройка на плаж в Майорка (СНИМКИ и ВИДЕО)  Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май 3 мин. Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май  В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО) 2 мин. В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

В честванията участваха стотици деца и възрастни

„ През девети век в Европа към момента е непокътнато разделянето на Източната и Западната Римска империя – на Византия и Рим. Рим обаче е завещан от империята на франките. В земите на Византия е и Българската страна, която съществува от седми век. Докато християнството набира мощ, огромната задача на Свети цар Михаил Борис е по какъв начин да постъпи “, изясни Тони Николов.

„ Изборът е геополитически, само че той е и нравствен. Държавата се нуждае от духовна заварка - има дребен прабългарски хайлайф и огромното славянско море, което надвишава границите. Вероятно е имало напрежения и те несъмнено не са били дребни “, уточни той.

За отразяването на празника в печата преди столетие споделя Антонио Станоев

„ Невероятното в ориста на този държател е, че той търпи проваляне във всичките борби и печели духовното стълкновение – задава очертанията на бъдеща България “, разяснява Тони Николов.

Той напомни по какъв начин Черноризец Храбър споделя, че преди глаголицата сме писали с черти и внезапни.

Какво още описа писателят – чуйте във видеото.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР